Apelační mapa

Velkobílovičtí vinaři pokřtili 1. apelační mapu

Česko má historicky první apelační mapu viničních tratí. V pátek 12.6.2009 ji slavnostně pokřtili vinaři z největší tuzemské vinařské obce Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Ručně malovaná mapa vinic vznikala téměř rok a milovníkům vína by měla usnadnit hledání oblíbené vinice. „Se 710 hektary vinic jsou Velké Bílovice jednoznačně největší vinařskou obcí v České republice. A protože jsme na to patřičně hrdí a chtěli jsme celou oblast zpřehlednit, pověřili jsme místní umělkyni Kláru Řezáčovou, aby namalovala mapu zdejších obdělávaných viničních tratí," vysvětluje František Zapletal, předseda občanského sdružení Velkobílovičtí vinaři.

Velké Bílovice jsou známé nejen největší výměrou vinic, ale rovněž dnes již legendární akcí dne otevřených sklepů Ze sklepa do sklepa. V letošním ročníku ji počátkem dubna navštívilo 4,5 tisíce účastníků. Tím je to největší ochutnávková akce vín v otevřených sklepích na Moravě. Návštěvníci zde procházejí rovněž největším areálem vinných sklepů v České republice. Celkem 650 je jich rozmístněno v místech se zajímavými starými názvy jako Půrynky a Belegrady. Vinaři v Bílovicích vyprodukují více než 7 mil litrů vynikajících vín. Bílovice tak vyrobí láhev o obsahu 0,75l vína pro každého občana České republiky.

Samotný křest apelační prvotiny se nesl v duchu folklórních tradic. Pocty držet mapu při slavnostním polévání sektem se zhostili dva místní chlapci a dívky oblečené do vyšívaných krojů. Kromě kmotry, kterou se stala zpěvačka a herečka Světlana Nálepková, a velkobílovických vinařů se křtu zúčastnily i desítky obyvatel i návštěvníků obce. Akci zakončila ochutnávka vín z místních sklípků.

Apelační mapa (5.68 MB)

Apelační mapu zakoupíte na Městském úřadě ve Velkých Bílovicích ve dvou velikostech: formát A2 (100 Kč) a formát A0 (150 Kč)

Autor: Michal Tetur

Apelace1 1
Apelace1 4
Apelace1 5

Velkobílovičtí vinaři, spolek
Hlavní č. ev. 97, 691 02 Velké Bílovice
www.velkebilovice.com
www.velkobilovictivinari.cz

Komunikace s médii
info@velkobilovictivinari.cz

Aplikace Velkobílovičtí vinaři
Webové verze aplikace

Sledujte nás na Facebooku

Stahujte BEZPLATNĚ aplikaci Velkobílovičtí vinaři.

QR googleQR apple

Kudyznudy.cz - tipy na výlet